2019. április 26., péntek

Egérke enciklopédiája

Képtalálat a következőre: „egérke enciklopédiája”

Áprilisban már igencsak felébredt a természet, a meleg pedig eddig a föld alatt lakó, téli álmot alvó állatokat is előcsalogatta. Ki ne lenne kíváncsi a természet ezen élőlényeire?

Egy viszonylag új (alig 2 éves),  kis könyvkiadó (Csirimojo) kínálatában találtam rá a cseh szerző, Tereza Vostradovská  Egérke enciklopédiájára.

A könyv kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat felfedeznivalót, és biztos kedvenc lesz, mert hosszú időre leköti a gyerekek figyelmét.
Főhősünk, a pici barna Egérke, aki szeret enciklopédiákat bújni, úgy dönt, hogy mire a prágai nagynénjei meglátogatják, készít nekik egy képes enciklopédiát az ürege környékéről. Minden nap útra kel, hogy megismerje lakóhelye környékét. Így aztán bemutatja gyönyörű illusztrációkon keresztül a mező, az erdő, a halastó és a kert élővilágát. 

A könyv különlegessége, hogy minden előforduló növény és állat számozva, a lap alján pedig névvel ellátva szerepel. Mint egy kiegészített gyerekeknek szánt Kis növényhatározó. A könyv alapján mi magunk is készíthetünk füvészkönyvet, vagy bogárcsapdát, hogy megfigyelhessük áldozatunkat. Nekünk a föld metszet rajzai tetszettek ebben a részben a legjobban.

Képtalálat a következőre: „egérke enciklopédiája”

A mezei tápláléklánc ismertetésén túl, egérkével makkot ültetünk az erdőben, és megfigyelhetjük, hogy nő belőle a tölgyfa. Majd a különböző madarak hangjait és tollazatát írja le enciklopédiájában. 

Képtalálat a következőre: „egérke enciklopédiája”

Mivel nálunk a gyerekek a hangyákkal játszanak sokat az udvarban, így a hangyaboly lett a könyv kedvence.

Képtalálat a következőre: „egérke enciklopédiája”

A halastónál alámerülünk, hogy az ottani állatvilágot is megleshessük, majd szakszerűen egy vízi élőlény megfigyelési "bázist" is készíthetünk a könyv alapján.

Képtalálat a következőre: „egérke enciklopédiája”

A kerti fejezet főleg azoknak a gyerekeknek igazi meglepetés, akik nem tudják, hogy a boltok polcaira honnan kerül a friss zöldség. A könyv vége felé pedig mi magunk is ültethetünk fűszernövényt balkonládába. 

Képtalálat a következőre: „egérke enciklopédiája”

A könyv végére egérke odúja megtelik a természet kincsivel, és az enciklopédia is elkészül, hogy a megérkező nagynéniknek büszkén mesélhesse és mutathassa.

A könyv igazi hiánypótló a kisiskolás korosztálynak, az ovisok és a kisebbek pedig szívesen lapozgatják, böngészik. Hív a természetbe, hogy gyermekeinkkel együtt mi is fedezzük fel, ismerjük meg a körülöttünk élő világot. Továbbá a természet szeretetére és az állatok védelmére hívja fel a jövő nemzedék figyelmét.

A könyvet itt végiglapozhatjátok.

Mindenki polcán ott a helye!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése